notaris.hypotheek-actueel.nl
Financiële informatie, links en rekenmodules
dinsdag 24 mei 2022

Aandelen uit boedel Partrust verdwenen

BREDA (AFN) - De twee directeuren van het vermeend frauduleuze Bredase beleggingsbedrijf Partrust hebben aandelen die ten goede komen aan de gedupeerden in maart verkocht. Ze ontvingen ieder 4 ton voor hun aandelen in het zusterbedrijf Ecogarant terwijl ze volgens eigen zeggen 18 tot 19 miljoen euro waard zijn (geweest). Curator Leo Luchtman schrijft dat in zijn tweede verslag over het faillissement van Partrust.

De verkoop vond plaats in maart terwijl de twee directeuren bijna een jaar eerder al de bindende toezegging hadden gedaan dat het pakket voor het symbolische bedrag van 1 euro aan de obligatiehouders zou worden verkocht.

Via Ecogarant werd geld van Partrust belegd in een houtwinningsproject in Guyana. Uit documenten en correspondentie die Luchtman recent kreeg blijkt dat een notaris cq bedrijfsadvocaat uit Costa Rica aan de aandelentransactie in maart meewerkte, terwijl er toen al een afspraak was gepland om de aandelen aan de curator over te dragen.

Vermoedens bevestigd

Lang bestaande vermoedens dat de directieleden de aandelen uit de boedel wilden onttrekken en de belangen van de beleggers wilden 'frustreren' werden vorige maand definitief bevestigd, vertelde Luchtman donderdag. Toen de curator in april via een kort geding de aandelen opeiste wilden Paul S. en Willem W. geen toelichting geven op hun bewering dat ze die niet meer hadden. Over een mogelijk motief zegt het verslag van de curator niets.

Luchtman wilde donderdag niet antwoorden op de vraag of de transactie onrechtmatig is. ,,Daat gaat de rechter over. Voor hoeveel de beleggers mogelijk zijn gedupeerd en over eventuele stappen tegen de directieleden deed hij geen uitlatingen. ,,De vijand leest mee'', zei hij in een toelichting.

De totale schuld van Partrust aan de circa 250 obligatiehouders is opgelopen tot ongeveer 30 miljoen euro. De AFM merkte Partrust eerder aan als piramidefonds, omdat tot driekwart van de inleg van nieuwe beleggers als rendement aan eerdere investeerders werd uitgekeerd. Justitie vervolgt in totaal drie directieleden wegens het aanbieden van een beleggingsproduct zonder de benodigde vergunning.

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning