notaris.hypotheek-actueel.nl
Financiële informatie, links en rekenmodules
vrijdag 09 december 2022

Klantvergoeding Hypotheker loopt via notaris

De rechtstreekse beloning van adviseurs van De Hypotheker, die inmiddels tweederde van de omzet van de keten uitmaakt, bestaat uit een betaling door de notaris van 1% over het hypotheekbedrag. "We werken op no cure, no pay-basis", zegt directeur Bas Millenaar, volgens wie de klantbeloning niet hetzelfde is als provisie.

"De klant betaalt ons rechtstreeks 1% afsluitkosten; dat is gelijk aan de provisie die wij voorheen zouden ontvangen over de geldlening. Het bedrag wordt nu echter niet meer door de aanbieder via de notaris aan ons betaald: die loop hebben wij eruit gehaald. En omdat de balansregels niet van toepassing zijn, is de beloning direct verdiend. We werken dus niet met uurtarieven." De keten was vorig jaar goed voor een hypotheekvolume van zo'n € 6 mld, tegen € 5,1 mld in 2009.

De werkwijze van De Hypotheker behoeft vooralsnog geen aanpassing: de beroepsvereniging van notarissen KNB heeft besloten nog niet te stoppen met de uitbetaling van derdengelden bij onroerendgoedtransacties. Dat besluit zou worden bekrachtigd op de ledenvergadering afgelopen week maar is opgeschort. "Er waren nog zo veel vragen dat de ledenraad heeft besloten een commissie in te stellen die gaat onderzoeken of er alternatieven zijn", aldus een woordvoerder, die beaamt dat de meningen over de beleidsregel binnen de vereniging verdeeld zijn.

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning