notaris.hypotheek-actueel.nl
Financiële informatie, links en rekenmodules
donderdag 23 maart 2023

Notaris als handlanger van AFM?

Bij het passeren van een hypotheekakte zouden notarissen nu ook de verdiensten van het intermediair moeten toetsen. Volgens de intermediairorganisaties Fidin (NVA en NBVA) en OVFD zijn talrijke kantoren uit hun achterban dezer dagen geconfronteerd met deze richtlijn van de Koninklijke Notariële Beroepsvereniging (KNB). De notarissen zou expliciet zijn voorgeschreven alleen nog maar een 'gebruikelijk honorarium' van de betrokken bemiddelaar te verrekenen.

Fidin en OVFD zeggen "totaal verrast en vol onbegrip" te zijn over deze nieuwe 'toezichthouder' die zich een oordeel gaat aanmeten over de beloning voor de adviseur/bemiddelaar. "Als dit daadwerkelijk beleid zou zijn van de KNB, dan zullen wij ons daar fel tegen verzetten." De organisaties wijzen erop, dat de (wettelijke) regels voor passende beloning en de adviesprocedure met een dienstverleningsdocument voldoende waarborgen geven voor een correcte beloning voor de dienstverlening. "Wij hebben geen behoefte aan enige bemoeienis van welke notaris dan ook om onze achterbannen de maat te nemen en zullen de KNB om uitleg vragen."

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning