notaris.hypotheek-actueel.nl
Financiële informatie, links en rekenmodules
donderdag 23 maart 2023

Geen wettelijk verplichte rol notaris bij koopakte woning

De rekening van een notaris bij de koop van een woning zijn onnodig hoog, zo stelt de Vereniging.

Vereniging Eigen Huis voelt er niets voor dat notarissen een wettelijk verplichte rol krijgen bij het opstellen van het koopcontract van een woning. Van de kopers vindt 84 procent het prima dat het koopcontract bij de makelaar wordt ondertekend, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Kopers en verkopers blijken ook geen problemen bij het opstellen van het koopcontract tegen te komen.

 

Meningsverschil notariaat en Vereniging Eigen Huis

Al twintig jaar pleit het notariaat voor uitbreiding van het eigen domeinmonopolie bij onroerendgoedtransacties. De Tweede Kamer moet hier nog over beslissen. Het notariaat is van mening dat een koopcontract, dat verplicht door een notaris wordt opgesteld, een wapen kan zijn in de strijd tegen vastgoedfraude. Vereniging Eigen Huis vindt dat de huidige Wet koop onroerende zaken uitstekend functioneert en gelooft niet dat een verplichte gang naar de notaris effectief zal zijn tegen georganiseerde fraude.

 

Rekening notaris onnodig hoog

"De consument moet niet worden verplicht om twee keer naar de notaris te gaan; de eerste keer voor het tekenen van het koopcontract en de tweede keer voor de leveringsakte bij de overdracht van de woning. Het geeft alleen de notaris de mogelijkheid om de rekening te verhogen", zegt Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij de vereniging.

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning