notaris.hypotheek-actueel.nl
Financiële informatie, links en rekenmodules
donderdag 23 maart 2023

Oplichting bij Van der Kolk leidt tot forse celstraffen

De rechtbank Amsterdam heeft twee medewerkers van financieel adviesbureau J.J. van der Kolk wegens fraude en oplichting veroordeeld tot 27 en 21 maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Het Hilversumse kantoor werd eind 2008 bankroet verklaard.

Nog geen maand na de faillissementsuitspraak overleed oprichter en eigenaar Jan van der Kolk. Wegens ziekte was hij het laatste jaar niet meer in staat geweest leiding te geven aan het assurantiekantoor. Zijn zoon Reinier, als adviseur al werkzaam voor het kantoor, nam die rol over. Samen met adviseur Alwin heeft hij zich volgens de Amsterdamse rechtbank schuldig gemaakt aan oplichting van een groot aantal klanten, valsheid in geschrift en witwassen. De daarmee gegenereerde gelden (zeker een half miljoen euro) werden besteed aan een luxe leven en dure hobby's als motoren en paarden.Een veelgebruikte handelwijze betrof het incasseren van premies voor woonlastenpolissen. Klanten moesten bij het aangaan van een hypothecaire lening een machtiging tekenen voor de notaris, waarin werd opgedragen de premie over te maken naar het adviesbureau of een van de twee medewerkers. De verzekeringen werden vervolgens niet afgesloten. Aan de dubieuze praktijken wijdde Tros Opgelicht eerder een televisieuitzending.

Het faillissement van het adviesbureau dupeerde ruim zestig crediteuren. Hun vorderingen omvatten in totaal € 365.000.

Voor u geselecteerd uit de media:
Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning
De Gouden Aankooptips! Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning